onsdag 20 maj 2009

Tillsammans


Dagarna spenderas på biblioteken, vid skrivbordet och i avståndet mellan tunnelbanestationerna.
Hur många böcker jag än tar med mig för att lämna igen så lämnar jag alltid biblioteken med fler böcker, längre kvitton och tyngre väska än när jag kom dit. Men också med fler fyllda sidor i skrivblocket.

Det känns lite som om jag försöker ta igen den tiden som kallas "fritid" mellan två arbetsdagar. Den tiden efter åtta timmar på språng mellan kassan och kallskänken som gör att man kommer hem och inte orkar göra någonting annat än att vänta tills klockan blivit tillräckligt mycket för att man ska kunna gå och lägga sig så att man orkar med dagen efter också.
Jag lever så billigt jag kan för att hinna med så mycket som möjligt på pengarna jag har kvar.

Nu har jag tiden, men framför allt orken, att läsa. Jag lånar Brecht, Neruda, Petter Bergman, Stig Sjödin, Lars Forsell och undrar sen var kvinnorna håller hus. Det får bli morgondagens projekt.
Samtidigt skriver jag mer än någonsin, mest om arbetet, en del om rastlösheten men även om något som får mig att drömma drömmar om att jag skäller ut Olof Palme. Mer om det en annan dag.

Jag möter upp A ute i Svedmyra och med pizzan, chipen och colan säger han att han ska motivera mig att börja träna. Jag lyckas få ur honom cirka fem ord som han som före detta vårdbiträde använde på jobbet.

Nu skulle jag vilja ha er hjälp, jag vill ha ord specifika för ert yrke. Tekniska eller slang som kanske bara ni på ert jobb eller i er bransch förstår. Arbetsuppgifter, redskap eller namn på saker. Minst tre till varje yrke. Mina skulle te x kunna vara stimmkittel, mice an place och bongmaskin. Hjälper ni mig så kan vi skriva färdigt en av dikterna påbörjade mellan tunnelbanestationerna tillsammans, det hade varit häftigt.

9 kommentarer:

Tomas Mattsson sa...

stenens solida lag, förklädda viljor, vännens eld, isljus

kallskänkan sa...

vad jobbar du med? poet?

Tomas Mattsson sa...

Jag har gjort annat i det förflutna, och nu jobbar med den för mig livsuppehållande uppgiften att finna vägen till min poesi och gestalta den på ett sådant sätt att jag kan uppleva vännens eld varje dag. Det är inte lätt, och jag vet inte om jag kommer att lyckas. Jag är dock en risktagare.

Tomas Mattsson sa...

Tillägg: förflutna = f.d. IT-konsult. Nuvarande försörjning = socialbidrag.

Anonym sa...

Inflöde, Häck, Samarbetare. I turordning: Skänkta varor, Metallbur som används vid frakt av kläder/prylar, Praktikant/Person som gör samhällstjänst. Arbetsplats: Myrorna

kallskänkan sa...

det här är bra. nu har jag ord från en skräddare, en badvakt och en au pair också. Får se var det hamnar!

Cvalda sa...

Vårdbiträde:
Flex = Flexblöja
Sköta magen = skita
Bajsa lätt = hopkok/gröt av mixade linfrö och katrinplommon för att få igång magen.

Gruvis sa...

Skrota (rensa lös sten), strossa (bredda orter), ort (gruvgång), schakt, bulta (förstärka berg med bult), snebana (vertikal bilväg), driva ort (borra/spränga orter), tappa (fylla berg i tågvagnar/lastbilar).

Det pratar vi om i malmfältsgruvorna. Men ditt tunneltåg går också genom en ort som är driven, skrotad, strossad, bultad och så vidare.

Gruvis sa...

Hoppas det kan hjälpa dig