torsdag 10 januari 2008

Mazarinernas dag


Det finns gott om onödiga högtider. En del hävdar att kanelbullensdag är en sådan, det vill jag absolut inte hålla med om. Den vill jag istället beskriva som en kallskänkas högtidsdag.

Men alltså, idag är det Mazarinernas dag. Woho! Eller?

Mazariner är omodernt, och dessutom mycket svårare att massproducera för en kallskänka.

Jag ger Mazarinernas dag tummen ner.


12 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Har du aldrig läst i Alexandre Dumas' romaner om gamle kardinal Mazarin i Frankrike? Kan vi inte ta en tugga i det ohälsosamma brödet och hylla hans minne? (Eller fördöma det, jag minns inte om det var en bra eller dålig kille!)

Karin sa...

Mazariner är torrt och töntigt.

lisa sa...

mazariner är sååå -80

lisa igen sa...

fast om nu sådär halv nio på kvällen, utan kvällsmat och ösregn ute, kan jag ändå tänka mig att trycka i mig ett gäng mazariner och ett glas mjölk.
but then again....

kallskänkan sa...

jag förstår vad du menar lisa, men vi måste vara starka, speciellt i tider av svält...inte sjunka så lågt. dock finns det de som hävdar att frysta mazariner skulle vara lite godare än vanliga. det kan du ju prova.

kallskänkan sa...

björn, kolla upp det där och återkom. gärna med mazariner. ännu hellre med kanelbullar. jag börjar bli riktigt hungrig här.

Björn Nilsson sa...

Välskötta mazariner äro saftiga, mjuka och definitivt inte töntiga. Möjligen är de tantiga, men det bjuder min feminina sida så gärna på.

Björn Nilsson sa...

En sista kommeentar innan jag tar en promenad i det vackra kvällsvädret: enligt svenska Wikipedia var kardinal M en figur vars hederlighet kunde betvivlas. Se http://sv.wikipedia.org/wiki/Jules_Mazarin

Intressant nog har Wikipedia ett recept på mazariner också. Funderar om jag skall göra ett försök med det innan semlesäsongen drar loss framåt våren? Kanelbullar går väl också bra, problemet är att de lätt blir snustorra. Om man gör dem med youghurt kanske de håller sig lite fetare och trevligare att äta?

kallskänkan sa...

björn, vill du hinna innan semlesäsongen så får du satsa på nästa års. i min hemstad kunde man äta sin första semla redan i mellandagarna. youghurt i kanelbullar ställer jag mig mycket tveksam till, möjligtvis kesella men jag skulle hållt mig till mjölk. knepet är att alltid använda sirap istället för socker. och att alltid äta nybakade. lite finsmakare måste man ju vara....

Björn Nilsson sa...

Jaja, nybakat eller nyss upptinat från frysen, det är nog bäst. Pratade med min syster idag som hade kört med youghurt för hon gillar inte kanelbullar som dammar ut ur öronen när man försöker äta dem, sa hon!

Och semlor, jo jag har sett fuskförsäljning av dem, men min säsong börjar faktiskt betydligt närmre påsk än vad vi är nu! - Väntar nog till februari i alla fall tror jag!

Olof sa...

Vad är det för fel på mazarinen? Per Gessle gjorde ju en skitbra platta med det namnet!

Björn Nilsson sa...

Ett VARMT tack till KALLskänkan som inspirerade mig till att försöka göra mazariner. Jag kunde inte hålla mig längre än till idag, och får jag säga det själv blev de inte så dumma! Har redan stoppat i mig ett par stycken och resten har förpassats in i frysen så jag inte sveper i mig dem också.